Artikler / Munke Bjergby - Bromme sogneråd 1898-1902
Munke Bjergby – Bromme Sogneråd 1898-1902


Fra 1868 til 1970 blev en landkommune styret af et sogneråd, som selv valgte sognerådsformanden. De små sognekommuner dækkede områder, der var identiske med de gamle kirkesogne. En del kommuner bestod af flere sogne. På samme måde som en sognepræst ofte havde flere sogne at passe. To af den nuværende Sorø Kommunes 17 sogne var sammen i Munke Bjergby-Bromme Pastorat indtil 1979, hvor Bromme Sogn kom i pastorat med Pedersborg. Men allerede i 1906 blev Munke Bjergby-Bromme kommune delt i to sognekommuner.

Fotoet viser sognerådet inden delingen med repræsentation fra hele området. Fra venstre ses i bageste række Henrik Rasmussen, Døjringe, Henrik Jensen, Gammelagergård i Vedde, Peter Rasmussen, Krøjerup, Peder Kristiansen, Døjringe og skræddermester Niels Larsen, Bromme.

Fra venstre ses i forreste række Henrik Rasmussen, Krøjerup, Kristian Jensen, Krøjerup, Rasmus Rasmussen, Bromme, Niels Vilhelmsen, Krogsgård i Munke Bjergby, Peter Kristensen, Aulegården i Bromme og Niels Rasmussen, Ostebæksgård i Rude-Eskildstrup.

Er der læsere, der har kendskab til sognerådsmedlemmerne, fx deres bopæl og stilling, så er man meget velkommen til at kontakte Lokalhistorisk Arkiv Stenlille (indgang via biblioteket tirsdage 15.00-17.00). Se også arkivets hjemmeside på www.lokalhistorisk-arkiv -stenlille.dk

Niels G. Sørensen
Lokalhistorisk Arkiv Stenlille | Hovedgaden 37, 4295 Stenlille