Artikler / Købmandsgården i Stenlille
Købmandsgården i Stenlille - en blandet landhandel for omkring 100 år siden. - Klik på forstørrelsesglasset og se det i større udgave.
 
.
Købmandsgården i Stenlille
 
På matrikel 6 h, der er udstykket fra "Petersminde" i Stenlille, blev der i 1900 bygget en stor købmandsforretning med kælder og lejlighed på 1. sal. De otte vinduer på 1. sal var særprægede, idet de havde en meget smal midtersprosse foroven. Den dag i dag ligger bygningen på adressen Hovedgaden 51 og er kendt som Købmandsgården.
Købmandsgården i dag
På det gamle fotografi ses, at ejeren hedder Aage H. Boldsen, og at han efterfølger købmand P. Th. Joost, som iøvrigt var bror til byens læge Valdemar Joost.

I 1911 åbnede Peter Thorvald Joost købmandsforretning i Tisvildeleje, hvor han boede i mange år. Hans to døtre videreførte virksomheden. Man kan derfor forestille sig, at Joost's efterfølger Boldsen ret hurtigt efter overtagelsen har tilkaldt fotografen for at præsentere sig – altså for omkring 100 år siden.

Ved butiksdøren står købmanden. Ved hans side har førstemanden taget plads. I et af stuevinduerne kigger et lille barn ned. Ved hestebommen midtfor står – formentlig – gårdskarlen med kasket, forklæde og træsko ved siden af en rulle tråd. Ved indkørslen til højre hænger et skilt, der fortæller, at der er staldrum, så hestene kan komme ind, mens man handler.

 

En blandet landhandel

På fotografiet ses, hvad en blandet landhandel var. Der solgtes både kolonial- og materialvarer. Særligt reklameredes for vin, cigarer og delikatesse.

Til venstre for trappen er ophængt et fint skilt fra det dengang nye Slagelsefirma J. P. Axelsen & Co., som var grundlagt i 1901. Der reklameres med Depot af importerede 1. Kl. Vine og Spirituosa. Til højre for butikstrappen hænger endnu et skilt, hvorpå man læser: Oplag af Tobakker og Cigarer fra 1. Kl. Huse.

I købmandsgården kan man også købe kul, korn og foderstoffer samt kakkelovne og komfurer, isenkram, glas og porcelæn. Ved gårdskarlen står der et par gårdpumper af støbejern, som synes at fortælle: "Køb os – I har brug for os hjemme ved brønden". En vægautomat mangler ikke.

 

Alt i petroleumslamper

De fleste varer kan man ikke se, men i butiksvinduerne får man et indtryk af alle de muligheder, man havde. Til venstre ses en større samling af petroleumsbordlamper. På hylden under ses urtepotteskjulere og nederst skåle, vægte m.v. til køkkenet. Vinduet til højre for trappen viser også udsalgsvarer. I midtervinduet skimtes en kakkelovn og i næste vindue ses flagermuslygter, som var rare at have, når man skulle i stalden i vintermånederne. Begge vinduer viser petroleumslamper med vægophæng. I vinduet længst til højre hænger fejekoste. I sandhed en blandet landhandel.

Købmandsgården skulle komme til at leve længe. I dag ejes den af Nils Bjørn Hansen, som begyndte i 1991 med Merko og stadig er med som Spar købmand.

Mange købmænd har arbejdet på stedet før den nuværende. Således købmændene Petersen, Johs. Jensen, I.T. Jørgensen, Ejnar Olsen, H.L. Pedersen og Valdemar Johansen. Alt efter tidsperiode, mode og økonomi har bygningen og især butikken undergået ændringer i årenes løb. Men altid har Stenlilles borgere kendt stedet som Købmandsgården.

Niels G. Sørensen

Lokalhistorisk Arkiv Stenlille

 

Lokalhistorisk Arkiv Stenlille | Hovedgaden 37, 4295 Stenlille