Artikler / Sorø-Veddebanen
Sorø-Veddebanen

Sveller og skinner er lagt – nu køres gruset på

"Harboør" hedder det lille lokomotiv. Det stammer fra Vemb-Lemvig Jernbane. Det trækker vognene med grus, som banearbejdere lægger ud. Året er 1902. Stedet er vest for Tuel Sø. Sorø-Vedde banen er snart færdiganlagt.

Det er sommer, høet står i stakke, og flere folk har store hatte, der som de lange hvide skjorteærmer beskytter mod solen. Det er vestenes tid, og man ser, at nogle har urkæden placeret på rette sted.

Fotoet er fra J. Kaare, Viktoriagade 5 i København.

Anlægget af den 15,9 km lange jernbane begyndte i eftersommeren 1901. Det blev afleveret til DSB den 20. november 1902. Der blev opført en større station i Sorø (nu en del af rådhuset med kantine og byrådssal) og fire mindre stationer i Pedersborg, Døjringe, Munke Bjergby og Vedde. Alle med pakhuse. I Sorø og Vedde byggedes også remiser. Overarkitekt H. Wenck fra DSB havde tegnet bygningerne, der som privatboliger stadig ses i landskabet.

I frostvejr den 1. februar 1903 åbnede banen. Et særtog fra Sorø til Vedde medbragte på dagen 600 passagerer på 15 vogne trukket af to lokomotiver. I Vedde var nogle heldige at få kaffe på det nye hotel overfor stationen – før man returnerede til købstaden, hvor den store fest foregikpå Postgår-den med taler og bal bagefter.

Sorø-Vedde banen havde passagerer med til sommeren 1933. Derefter kørte der kun godstog indtil oktober 1951.


Niels G. Sørensen, Lokalhistorisk Arkiv, Stenlille

 

Sorø-Veddebanen
Lokalhistorisk Arkiv Stenlille | Hovedgaden 37, 4295 Stenlille