Artikler / To cykler og en stok

To cykler og en stok i 1907To cykler og en stok var de transportmidler, som landpostbudene brugte, når de udgik fra jernbanebrevsamlingsstedet på Vedde Station i 1907.

Postkortet - fremstillet af Chr. Hansen, Vedde - er sendt fra en adresse i Tjørntved pr. Vedde til en anden i samme landsby. Frankeret med et 5 øres frimærke med portræt af kong Frederik den 8. Det er skrevet den 30. december 1907, og afsenderen takker for julekort og ønsker et godt og velsignet nytår. Mon ikke afsenderen ville prøve, om den nye service var i orden. Fra den 1. juli samme år var det nemlig bestemt, at der dagligt skulle omdeles post til alle husstande i kongeriget.

De tre landpostbude, der er klar til at rykke ud med posttasker, har fine mørkeblå, næsten sorte, uniformer med sølvknapper og sølvtressede kasketter. Uniformerne blev indført i 1893.

Post i tog og på stationer

Bag de tre postbude ses Vedde Station, der stod nybygget i 1903, som er året, hvor Sorø-Vedde banen åbnede. Før åbningen var det meget småt med landpostruter i egnen nord for Sorø, men da jernbanen kom i gang, fik man postrum i pakvognen og jernbanebrevsamlingssteder i Døjringe, Munke Bjergby og Vedde. Her kom senere postekspeditioner, som banens personale stod for.

Vi ved ikke, hvem postbudene er, men vi ved, at de to selv har købt cyklerne, så de kunne nå omdelingen hurtigere og komme hjem til andet arbejde. På den tid var det almindeligt, at husmænd, landmænd og håndværkere - især mange skomagere - gik post for at supplere indtjeningen.

Egen cykel

I 1894 blev det tilladt at køre på egen cykel. Så de to må have haft travlt, da en cykel dengang nemt kunne koste mere end et halvt års løn.

Fra 1908 blev man lønnet efter antal kilometer og ikke efter tidsforbrug, og i 1921 stillede postvæsenet cykel til rådighed med pligt til at bruge den. Landpostruterne var typisk på 10 til 30 km. Nogle bude måtte altså dagligt vandre en strækning som fra København til Roskilde med op til 30 kg post.

I 1979 fik alle postbude den røde uniform, som vi ser, når landposten i dag bringer pakker og breve ud i sin gule bil.

Niels G. Sørensen, Lokalhistorisk Arkiv Stenlille

Lokalhistorisk Arkiv Stenlille | Hovedgaden 37, 4295 Stenlille