Artikler / Stenlille Isenkram

Stenlille Isenkram

Stenlille Isenkram

 I 1944 åbnede isenkræmmer Hans Aage Andersen Stenlille Isenkramhandel. Andersen var i første omgang bestyrer for Willumsen & Lamberg i Ringsted, hvorfra han flyttede til Stenlille med sin familie. I april 1948 overtog isenkræmmeren forretningen, der var indrettet i en del af den hvide etplans-bygning opført i 1930, der lå syd for Stenlille Apotek overfor H.P. Christensens store købmandsgård. H.P. Christensen havde støbegodsudsalg i bygningen.

Den driftige isenkræmmer blev hurtigt kendt for sin gode betjening og sin velassorterede forretning, som han i tidens løb udvidede fra 50 til 350 kvadratmeter.

Man kunne købe ”alt” indenfor køkkenudstyr, glas, porcelæn, isenkram, sportsudstyr og værktøj. Stribevis af illustrerede annoncer fortalte om årstidens tilbud. Henkogningsglas, mørklægningsgardiner, ”Itkin”-barnevogne, badmintonketchere, nedsaltningskar, galvaniserede spande og ”Ginge” plæneklippere, tørve-kurve, rulleskøjter, ski, varmedunke, hønseringe og syltekrukker solgtes i 1940´erne.

Der var også flueskabe, kyllingetrug, lysekroner, roejern, legevogne, sivsko og kulkasser. Til konfirmanden var der toiletgarniturer i bronce og marmorskrivestel. Der var broncefade med Stenlille Kirke indgraveret. Til skovturen kom der senere cyklemadkasser og grønlakerede automadkasser med 6 bakker til 19,50 kr.


Juleaviserne

I de første 7 år udsendte Andersen store juleaviser, hvori han reklamerede for sine varer og fik trykt en julefortælling. I 1945 bragtes Morten Korchs ”Jørgen Klokkers Frieri”. Og der var udpluk fra legetøjsafdelingen med et Posthus til 1 kr., Den lille Vognmand til 7,50 kr. og Dukkemøbler til 3,75 kr. Kødmaskiner fortinnede som i gamle dage kostede 25 kr., og en lille moderne vase i Knabstrup Keramik kunne fås for 2,60 kr.

I 1946 var der pudderdåse til søster for 7,50 kr., Løvsavssæt i 2 dele til bror for 10,85 kr. Mor kunne ønske sig en rullepølsepresse til 7,85 kr. Far havde sikkert brug for en barberkost til 2, 65 kr. eller en kæmpekapselåbner til 12,00 kr. I 1947 tilbød man Onkel Haralds Tog – et lokomotiv kostede 13,50 kr., en godsvogn 5,75 kr. En cowboyrevolver til elastikker kostede 4,85 kr. og en aluminiumsgryde 1,20 kr. Mors ”store øn-ske” var en bollesprøjte til 2, 50 kr. Prisen for en barnevogn, voksdug med kuglelejer, var 205 kr.

I 1948 kunne man ”slå sig sammen” og forære far en søjleaskestander med bronceløve til 48 kr. 4 kuverta-skebægre kostede 4,50 kr. ”En drengs juleønske” var fodboldstøvler: 28,80 kr. Høj barnestol stod til 35 kr.


Æresmedlem

Hans Aage Andersen overdrog i 1980 Stenlille Isenkram til A. Bagge Andersen og Lena og Jan Christensen. Isenkræmmeren, der var født i Benløse, levede videre som pensionist i Stenlille og døde som 78-årig i 1997. Han var en flittig kræmmer og en aktiv borger, bl.a. formand for Stenlille Idrætsforenings gymnastikafdeling og bestyrelsesmedlem i vandværket og i sygekassen. Han var æresmedlem i Stenlille Handels-, Håndværker- og Borgerforening og med i arbejdet med at få bygget Stenlillehallen i 1975.


Brugs, bibliotek, arkiv og kulturhus

I maj 1983 købte FDB isenkrambutikken på Hovedgaden 37 og åbnede i 1984 Superbrugsen efter en større ombygning. Superbrugsen flyttede i 1994 hen til en nyopført bygning over for jernbanestationen. En tid derefter var der et kommunalt projekt – et Servicekontor/Servicehus for arbejdsledige i huset.

I 1999 købte Stenlille Kommune bygningskomplekset og åbnede i 2000 et nyt bibliotek efter en omfattende istandsættelse af lokalerne. Samtidig flyttede det lokalhistoriske arkiv ind i huset i velindrettede lokaler. Arkivet havde haft til huse på 1. sal i Møllegårdens tidligere stuehus ved siden af lægehuset.

Da Sorø Kommune lukkede biblioteket i 2011, fik Lokalhistorisk Arkiv Stenlille lov til at blive i bygningen og fik som ny samarbejdspartner ”Stenlille Kulturhus” – en forening, der stiftedes i august 2012, og som driver kulturhuset i den kommunale bygning.

Således er det gamle hus på matrikel 6cd i Stenlille By efter mange ombygninger stadig i brug, og det lokal-historiske arkiv kan den 17. april i år fejre 40 års jubilæum på det sted, hvor utallige borgere i årenes løb har besøgt købmanden, isenkræmmeren, brugsen og biblioteket.

Artikel til lokalaviserne fra Lokalhistorisk Arkiv Stenlille – uge 14 – 2013

Niels G. Sørensen, Lokalhistorisk Arkiv Stenlille

Lokalhistorisk Arkiv Stenlille | Hovedgaden 37, 4295 Stenlille