Der sker noget på Lokalhistorisk Arkiv i Stenlille

arkiv030408
 
På billedet fra Lokalhistorisk Arkiv Stenlille, april 2008, ses fra venstre arkivleder John Schou Hansen, formand Solveig Jørgensen, med ryggen til Ove Beyerholm og siddende t.h. foran computeren, Bjarne B. Christensen. Eksempelvis har BBC-Bjarne være frivillig medarbejder i arkivet i rigtigt mange år. Masser af mennesker i Stenlille kender ham, og han ved næsten alt om de lokale forhold i Stenlille og omegn. Her kan man få sig en god snak. - Som det måske også kan ses på billedet, kan man på væggene i arkivet, netop her i april, se en række plancher om bryllup, frieri og trolovelse gennem tiderne. Det er spændende læsning om gamle traditioner og overtro. Der er andre spændende ting på arkivet. Som regel kører der en video i et kombi video/TV-apparat, med gamle lokale private filmoptagelser, og på en computer, vil der ofte fremvises DVD'ere med film fra gamle dage, der er overført fra de gamle film til DVD, eller man kan se en masse af Chr. Hansens gamle glaspladefotografier, der er indscannet på CD af Hans E. Pedersen fra Assentorp, fra starten af sidste århundrede.


kirkevej1940
 
Blandt arkivets malerier på væggene ses f.eks. et fint lille et, malet af Karla Hansen (snedker Hansens kone, Hovedgaden 26) ca. 1940, der viser kommunekontoret fra 1940-60, Kirkevej 19, Kirkevej 21 samt bagved, den gamle skole på Enghavevej 14 og så Fattiggården, der blev nedrevet ca. 1970. Den lå, som det tydeligt ses, tæt ved kirken.

Arkiv - men ikke et museum
Alle er velkomne på arkivet, der har åbent hver tirsdag kl. 15-17.  Normalt er arkivet ikke modtager af større ting - ej heller malerier o.l. - her skal man henvende sig til Sorø Museum, men Stenlille-arkivet tager meget gerne imod masser af fotos, papirer som attester, protokoller, gamle fakturaer o.l., og så også f.eks. nedskrevne beskrivelser fra gamle dage samt film og video, eller i dag oplysninger digitalt sendt via e-mail. Selv om vi ikke kan opbevare store malerier, vil vi dog meget gerne have lov til at affotografere disse, hvis de viser noget fra gl. Stenlille kommune. - Ring evt. til arkivleder John Schou Hansen på tlf. 5780 3640 eller besøg arkivet. Alt registreres i EDB-systemet Arkibas, som på et tidspunkt vil blive offentligt tilgængeligt. - I arkivets åbningstid kan der også ringes direkte på tlf. 5787 7029. Arkivet har også en hjemmeside med forskellige artikler. Den hedder www.lokalhistorisk-arkiv-stenlille.dk

Arkivleder John Schou Hansen
Lokalhistorisk Arkiv Stenlille | Hovedgaden 37, 4295 Stenlille