Artikler / Stenmagle Forsamlingshus 75 år

Stenmagle Forsamlingshus 75 år

 
 
Mange trafikanter ser ofte flagene blafre og en æresport rejst, når de kører på Sorøvej i Stenmagle og passerer nr. 31, hvor Stenmagle og Omegns Forsamlingshus har haft adresse siden 1937 og stadig er i fuld drift. Det er det yngste af de fire ”overlevende” forsamlingshuse i Sorø Kommune.
Utallige fester, baller, kaffeselskaber, andespil, generalforsamlinger, dilettantforestillinger, foredrag, markeder og udstillinger har været afholdt på stedet. Der har været gymnastik, badminton og folkedans. Og mange borgere fra Stenmagle og omegn har her lagt et kæmpearbejde i deres fritid for at få huset til at fungere til glæde for fællesskabet.
Hvem husker ikke kræmmermarkedet, som fra 1990-2010 blev holdt for at samle penge ind til huset. ”Ringridning” for veterantraktorer og de velbesøgte ålegilder var successer. Men også enkeltarrangementer har gjort huset kendt. Ser man på året 1995, så var der ni store arrangementer, lige fra påskemarked og Cabaret med Stoffers Venner over sommerfest og høstbal til julemarked, julefrokost og juletræsfest. Der var også Kunstudstilling med syv lokale kunstnere, der i maj udstillede i alt 57 udvalgte værker. Pottemager Mogens Kræmer udstillede brugskunst, og to unge lokale sangtalenter Ingrid og Louise underholdt.

Indviet i 1937
Den 21. november 1937 var der indvielsesfest. I festsangen med 12 vers på melodien: ”Jeg vil sjunge om en helt” lød det bl.a.:

Udvalget det bestod af fem,SF
ingen af os må glemme dem,
grund blev købt og alt var klart,
pengene mangled´ men kom snart.

Sten på sten det blev der lagt,
ondt og godt det blev der sagt,
scene blev der ingen af,
for det ku´ den ikke ta´.


De fem var den første bestyrelse: gårdejerne formand Kr. Rasmussen, Stenmagle, Niels Jensen, Oustrup, Viggo Nielsen, Assentorp, parcellist Vilhelm Larsen, Assentorp, og lærer Hans Jensen, Stenmagle.
Grunden udstykkedes fra landbrugsejendommen matrikel nr. 25a og fik matrikel nr. 25 r. Pengene kom som en kassekredit på 25.000 kr. fra Slagelse Bank og et prioritetslån på 18.000 kr. i Sorø Bank. Tegninger og arbejdsstyring udførtes af tømrermester Chr. Jensen, Stenmagle – byggesummen var 27.500 kr.
På 1. sal blev der beboelse til værten. Efter nogle år blev der etableret en scene.
Den 10. april 1937 samledes beboere fra Stenmagle og omegn på Stenmagle Mejeri for at drøfte oprettelsen af et forsamlingshus på andelsbasis. Den 14. april holdt man igen møde og vedtog at gå i gang. Gårdejer Rasmussen blev formand og lærer Jensen kasserer og sekretær. Den 12. maj købte man en ca. 5 skæpper (3211 m2) stor grund lige syd for Stenmagle Skole. Den 9. november afholdtes generalforsamling, og indvielsesfesten løb af stabelen allerede den 21. november kl. 18.00 i det splinternye forsamlingshus. Hurtigt fik bestyrelsen skabt samarbejder med bl.a. De Unges Forening, Husmandsforeningen og skytterne.

40 år – 50 år
Da huset fyldte 40 år i 1977, kunne formand Eigil Nielsen, Nyrup, glæde sig over, at de svære år med dårlig økonomi var ovre, og at man kunne indbyde de 350 andelshavere til koldt bord med bal bagefter. Da man havde fået spiritusbevilling, strømmede pengene nemlig lettere i kassen fra baller og senere private fester samt bankospil. Huset var blevet moderniseret og havde fået centralvarme.
I 1987 kunne 50-års dagen fejres. Formand Hans Greve, Nyrup, udtalte, at tilbygningen med toiletter og garderobe havde kostet 119.000 kr. Frivillige havde gjort arbejdet – dog havde murermester Poul Laursen  bygget ydermurene. Fødselsdagen fejredes med julebord og selvfølgelig bal bagefter.

75 år og gældfri
I dag er forsamlingshuset fortsat meget brugt. Andelsselskabets bestyrelse består af formand Hanne Eriksson, næstformand Frank Larsen, kasserer Tove Nikolajsen, sekretær J.C. Danskov Frederiksen og webmaster Peter Christensen. Der er intet værtspar mere, men bestyrelsesmedlemmerne gør et stort arbejde for at holde hus og grund, således at det kan fremtræde i god stand, når enten salen eller stuen udlejes. For 1700 kr. + rengøring kan hele forsamlingshuset lejes en lang weekend, og rigtig mange familiefester holdes årligt. De faste arrangementer som aktivitetsdag i marts, gavespil i oktober og julemarked i november giver et overskud til driften, og man er gældfri, når der indbydes til reception den 23. november 2012 i anledning af husets 75 års jubilæum.
                             
Niels G. Sørensen, Lokalhistorisk Arkiv Stenlille
Lokalhistorisk Arkiv Stenlille | Hovedgaden 37, 4295 Stenlille