Sogne / Munke Bjergby sogn / Mellem Sorø og Åmosen

Mellem Sorø og Åmosen

I den tidligere hovedbygning på Nyvangsgården ved Holbæk, hvor Andelslandsbyen Nyvang fra 1992 holder til, er der indrettet en skolestue.
Det er en god oplevelse at besøge Nyvang og se husmandsstedet, smedjen, andelsmejeriet, brugsen, slagteren, bagerbutikken, posthuset, politikontoret, radio – og cykelforretningen, savværket, Zone-stationen, forsamlingshuset og St. Stefans Kirke, damptromlerne samt den imponerende hestevognssamling. Der er liv i bygningerne. Kaffe på komfuret – dyr på markerne – spegesild og kandis i brugsen, smør fra kærnen og hammerslag på ambolten i smedjen.
 
I skolestuen på Nyvang hænger et Danmarkskort fra 1955.
Når man her leder efter det sted, hvor Munke Bjergby Sogn ligger, er der ikke megen hjælp at hente. Intet røbes om området. Man må lade sig nøje med navne udenom som Åmosen, Kongsdal, Tølløse, Gyrstinge Sø, Bjernede Kirke, Sorø, Tersløsegård og Dianalund.
Men selvom man ikke ser nogen stednavne fra Munke Bjergby Sogn på dette store skolekort med det grønne land og det blå vand, så kan der dog være meget at fortælle fra sognets fire landsbyer eller ejerlav: Vedde, Rude – Eskilstrup, Munke Bjergby og Døjringe med samlingerne af gårde og huse: Holtebanke, Lillevang, Buskehuse, Østermark, Krogen, Torremark, Dybendal, Stenbæksholm, Stokkehuse, Tiendevad og Døjringe Huse.


Ovenstående er den moderne måde at vise et kort på. Der kan zoomes både ud og ind, ligesom der kan laves rutevejledninger, hvis du skal finde et bestemt område. Bemærk: Hvis du trykker på "vis stort kort" kommer du ud af arkivets hjemmeside og over i google-map, hvor du også kan se "Street view".

Afhængig af omgivelserne

Der er også noget at fortælle om det, der omgiver sognet. Sognebørnene har altid været udadvendte og afhængige af naboer. Ejerskab, skolegang, uddannelse, arbejde, fritid, trafikforbindelser, køb og salg er områder, hvor Munke Bjergby Sogns indbyggere absolut ikke har været sig selv nok.




Landpostbudene klar til afgang fra Munke Bjergby Station først i 1900-tallet.



 
Skolebørn fra Munke Bjergby ved elefanthuset i Zoo 1929.
Inden udflugten er der sandelig blevet flettet fletninger og pudset sko.

Storleverandør

Fra sognet er der blevet og bliver der leveret mange landbrugsvarer, bl.a. æg, fjerkræ, hør, uld, humle, honning, korn, halm, raps, ærter, lucerne, hø, hvid - og rødkløverfrø, sukkerroer, kålroer (kålrabi), kartofler, mælkeprodukter, minkskind, lammekød og okse- og svinekød.
Der er produceret enorme mængder af brændsel i form af tørv, briketter og formbrændsel. Der er solgt teglsten, asfalt og grus og sten, bl.a. skærver som ballast til DSB´s banestrækninger
Store firmaer som NCC (Nordic Construction Company) og TJO (Thomas Jull Olsen) graver og sælger for tiden grus og sten fra området øst for Munke Bjergby.
Pankas i Døjringe sælger stadig asfalt.
Munke Bjergby Sogn har også altid stillet arbejdskraft til rådighed for København og det øvrige Sjælland og i vore dage endnu længere væk.

Kontakt til naboerne

Der har været frivillig og ønskelig kontakt udadtil. Et godt eksempel er Vedde Skytte- og Gymnastikforening, der i 1933 etablerede badebro med flagvimpel i Bromme Lillesø i Bromme Sogn og i mange år var medarrangør af skovfester og ringridning i Tersløse Bøgeskov i Tersløse Sogn.


Badebroen ved Bromme Lillesø 1936
Lokalhistorisk Arkiv Stenlille | Hovedgaden 37, 4295 Stenlille