Sogne / Stenmagle Sogn / Fattighuset i Assentorp

Fattighuset i Assentorp

Det følgende materiale er leveret af Hans E. Pedersen, folkepensioneret snedker, Assentorpvej 84, Assentorpgaard, 4295 Stenlille



Dette udsnit viser tydeligere placeringen af Fattighuset lige vest for knækket på vejen.



Fattighuset i Assentorp blev i 1950’erne revet ned. Det var blevet for ringe til menneskebolig og grunden blev sammenlagt med nabogrunden. Mit kendskab til at der havde været et fattighus i Assentorp stammer fra ovenstående gamle kort og desuden blev jeg en dag ringet op fra Stenlille Lokalhistoriske Arkiv om jeg viste hvor fattighuset lå i Assentorp, de havde fået besøg fra Amerika og de vilde gerne se hvor deres familie stammede fra. Jeg tilbød at vise dem hvor huset havde ligget i Assentorp. Disse efterkommere af beboerne i fattighuset var som de fleste amerikanere meget religiøse, og de var lidt skuffet over at deres slægtninge havde boet i et fattighus og desuden var den ene et såkaldt uægte barn. Nogle dage senere modtog jeg fra deres danske forbindelse nedenstående billede, som jeg har repareret for de værste skrammer.


Billede af indsider og væver Christian Pedersen og hustru Ane Andersen.
Disse boede i Assentorp Kommunehus (Fattighus) i 1897 og 1899 sammen med flere af deres børn. (Indsider: En person eller et par som bor til leje i en stue hos en gård- eller husmand. Ofte unge gifte par, der boede hos den de tjente - eller gamle og skrøbelige mennesker).

Årsagen til at de boede i fattighuset var formentlig, at der ikke længere var beskæftigelse til vævere. Det var på den tid blevet industri. Desuden havde de muligvis boet i et af husene på matrikel nr. 25, der ligger ved Enghavegaard. Husene på denne matrikel har formodentlig været beboet af landsbyens håndværkere og nedrevet ved kommunernes overtagelse af al byjord.


Ovenstående er et uddrag vedr. fattighuset i Assentorp fra folketællingen 1925. Det har desværre ikke været muligt at finde et billede af huset. Hvis der er nogen, der har et billede eller tegning af huset, så kontakt venligst Stenmagle Bylaug, Hans E. Pedersen eller Lokalhistorisk Arkiv Stenlille.

Assentorp, den 17-4-2009
Hans E. Pedersen
Lokalhistorisk Arkiv Stenlille | Hovedgaden 37, 4295 Stenlille