Artikler / Stenmagle Mejeri - Perlekilde
Perlekilde
 
Andelsmejeriet "Perlekilde" i Stenmagle fejrer 25 års jubilæum i august 1913

Artikel med foto fra Lokalhistorisk Arkiv Stenlille til lokalpressen uge 48 - 2010

"Perlekilde" i Stenmagle fylder 25 år

Efter at Danmarks første andelsmejeri i Hjedding ved Varde var etableret i 1882, gik det hurtigt med at få opført andelsmejerier over hele landet. Alene i året 1888 blev der bygget 244 andelsmejerier. Samme år begyndte mejeridriften på "Råbjerg" i Stenlille og på Vedde Andelsmejeri samt på "Perlekilde" i Stenmagle på den vej, der senere blev døbt Mejerivej.

Fotografiet er taget, da "Perlekilde" fyldte 25 år i 1913. Der var fest i gaden. Dannebrog var sat i tagvinduet, og rundt om porten i midten, hvor vognene kørte ind med mælkejungerne, blev der pyntet med blomster og grønne grene.

Mejeribestyrer og personale med børn har stillet sig op til fotografering, og de fem mælkekuske har placeret deres stive hestevogne, så de og hestene også kunne blive foreviget.

Det er tydeligt, at gummihjulenes tid ikke er begyndt. Alle hjulene er af træ og lavet hos hjulmanden. Smeden har efterfølgende påsat jernringe.

Hestene er ikke så store, bortset fra den til venstre. Den skal trække læsset alene.

Jubilæumsdagen er onsdag den 21. august. Bestyrelsen havde besluttet, at alle andelshaverne på denne sommerdag skulle møde med madpakker i Stenmagle kl. 1½ . Sammen kørte de så til Dianalund Skov, altså til Tersløse Bøgeskov.

Der var fællesspisning kl. 5 med efterfølgende dans på Dianalund Hotel. Man har sikkert fået sig en velfortjent omgang øl, da hotellet fra 1903 stadig havde spiritusbevilling.

Gode år for andelsmejeriet

Andelsmejeriet i Stenmagle fik mange gode år efter jubilæet i 1913. Det lukkede først i 1961.

I 1930'erne var antallet af danske mejerier på sit højeste, og det gik strygende også for "Perlekilde", som blev udvidet i 1930. Foruden mejeribestyrer Lars Jørgen Hansen, der kom til "Perlekilde" i 1923, arbejdede der 2 mejerister, 1 elev og 1 kontrollør samt 9 mælkekuske.

Bestyrelsesformand gårdejer Kristian Edvard Nielsen fra "Lynggård" havde 104 mælkeleverandører med i alt 850 køer "under" sig. De 12 af leverandørerne havde over 20 køer, mens der var 25 leverandører med 4 køer eller derunder.

Der blev produceret og solgt store mængder af 1. klasses mælk, fløde, ost og smør. En del smør gik til eksport.

På fotoet ses den store skorsten, hvorfra røgen væltede op, når den kulfyrede Sabroe Kedel skulle opvarme vandet til dampmaskinen, som leverede drivkraften.

Der er fortsat erhverv på adressen Mejerivej 7, hvor Anders Larsens metalsliberi ALslib siden 2002 har haft til huse.

Niels G. Sørensen

Lokalhistorisk Arkiv Stenlille

Perlekilde
 
Dette billede er fra 1930'erne, hvor der nu er kommet karnapper på taget.
Lokalhistorisk Arkiv Stenlille | Hovedgaden 37, 4295 Stenlille