Artikler / Købmand Birkholm i Lårup

Artikel til lokalaviserne fra Lokalhistorisk Arkiv Stenlille – uge 42 - 2015


Købmand Birkholm i Lårup

 
I 1910 er fotograf Chr. Hansen fra Vedde kommet til landsbyen Lårup i Stenlille Sogn for at fotografere købmand Birkholm med familie foran købmandsbutikken i det hvidkalkede hus fra 1880, nu Lårupvej nr. 30. Huset i Lårup ligger lige ved skoven nær Åmosen, syd for Bodal Gods og nord for Orebo.
 
I husets gavl mod landevejen ses butiksdøren og to vinduer med varer. Stuevinduerne mod haven er åbne – det er en varm sommerdag.
Kundernes heste kan bindes til bommen til venstre i billedet.
Købmand Birkholm i sort jakkesæt og med bowlerhat har ønsket at få sin hund med på fotografiet. Hans kone Ane Birkholm, datter af smedeparret Ane og Hans Jensen i Lårup, står ved hans side med sønnen Harry på 7 år.
 
Birkholms svigermor i lang sort kjole med hvidt forklæde har fået en fremtrædende plads.
 
Den unge pige med den fine cykel er Elna, købmandsparrets ældste barn. Ligesom de to små piger i baggrunden, kusinerne Anna og Dagmar, bærer Elna en stor sommerhat efter tidens mode. De to kusiner står hos deres mor, fru Birkholms søster Marie. De voksne kvinder har alle kjoler, der når ned til fødderne.
 
Til højre for Elna står hendes bror Hans på 10 år. Han bærer kasket ligesom de andre drenge.
 
Ved hushjørnet står købmandens ældste søn Niels og tjenestekarlen Christian Petersen.
 
Birkholms yngste barn, Else født i 1907, ses ikke på fotografiet.
 
Landpost (og barber) Jakob Jakobsen fra Vedde med hvid sommerjakke og posttaske er kommet til købmandsbutikken på cykel.
 
Kvinden med det hvide hovedtørklæde ved havestakittet er Line Hansen fra Assentorp.

 
Birkholm kom fra Ærø
Købmand Peter Laurits Clausen Birkholm, født i 1857, kom til egnen fra Ærø. Hans far var skipper Niels Jørgensen Birkholm i Ærøskøbing. Hans brødre kom ud at sejle, mens Peter rejste til Sjælland, hvor han fra 1885 havde en høkerhandel ved Havremarken ikke langt fra Orebo Skole. Da han gerne ville være ”rigtig” købmand, flyttede han i 1887 lidt mod nord til Lårup.
 
Huset her lå nemlig mere end et par mil fra købstaden Sorø, og så kunne han efter reglerne om det såkaldte læbælte godt åbne en købmandsbutik.
 
Han giftede sig i 1896 med smededatteren Ane, som var født i 1864. I hjemmet kom 5 børn. Peter Birkholm døde den 14. november 1917, og Ane lod bygge et hus på den anden side af vejen, hvortil hun flyttede.
I købmandshuset kom, som tiden gik, yderligere 3 købmænd. Den sidste var sønderjyden Jens Jessen, der kom til i 1934 og lukkede Lårup købmandshandel i 1978.

Hans kom til Stenlille
Købmandens søn Hans blev tidligt kendt med Stenlille by. Senere kom alle i Stenlille til at kende Hans.
 
Som 12-årig blev han sat til at køre varer til Stenlille Station. Hans far opkøbte og slagtede ænder, høns og grise, og nogle af dem skulle med halvnitoget til København.
 
Hans kom i smedelære i 1915 hos smedemester Lars Peter Christiansen i Tåderup. Christiansen var især kendt for at fremstille hestevogne, hvoraf en del leveredes helt til hovedstaden.
 
Imidlertid døde købmand Birkholm i 1917, så Hans måtte hjem til Lårup og hjælpe familien; han kørte tørv med tipvogne fra Sandlyng til Vedde Station.
 
Derefter kom den flittige Hans til Pedersborg Vognfabrik og blev smedesvend i oktober 1920.
 
Efter soldatertiden ved artilleriet i Holbæk fik Hans arbejde hos smedemester Niels Nielsen i Vedde. Nielsen ville dog ikke betale Hans mere end 25 kr. om ugen, så efter et halvt år blev han i 1922 svend hos sin morbror Niels Peter Hansen, der var smedemester i Tersløse Sogn.
Hans fik derefter job på Sorø Karosserifabrik og kom så til værkstedet hos kaptajn Victor Freieslebens ”Stenlille Smede- og Maskinforretning”. Her blev Hans Birkholm mestersvend, og efter 11 år købte han den 1. februar 1934 maskinforretningen i Stenlille – Freiesleben havde ikke kunnet få det til at løbe rundt.

Birkholms Maskinforretning
Med Hans ved roret voksede virksomheden støt. De mange husmænd og gårdejere købte såmaskiner, selvbindere og andre landbrugsredskaber, nogle nye – nogle brugte. Hos Birkholm arbejdede efterhånden en halv snes mand, og man kunne klare næsten enhver reparation på maskinværkstedet, der lå som nabo til realskolen, det senere Stenlille rådhus.
 
Hans Birkholms søn Carsten overtog i 1975 Birkholms Maskinforretning.
 
Hans Birkholm døde i 1985 efter et langt aktivt liv med mange valgte tillidsposter.
 
I 2005 solgte Carsten Birkholm virksomheden til Bay & Sivertsen Maskinforretning A/S.

Solgt i 2010
En dag var det helt slut, ”Birkholms ejendom” blev lukket og solgt i 2010.
 
På den grund, hvor købmandssønnen Hans havde haft sit virke i så mange år, blev der bygget boliger og et supermarked: fakta, som i dag er det ene af kun to supermarkeder i gl. Stenlille Kommunes fire sogne.
I midten af 1900-tallet var der omkring 30 - tredive - købmænd og brugsforeninger, blandt dem købmandsbutikken i Lårup, hvor Hans og hans fire søskende voksede op.
 
Evt. oplysninger om billedet m.v. gives til arkivet i Stenlille – se arkivets hjemmeside www.lokalhistorisk-arkiv-stenlille.dk
 
 
På arkivets hjemmeside kan man se de fotografier og læse de artikler, som har været trykt i lokalaviserne.

Niels G. Sørensen, Lokalhistorisk Arkiv Stenlille


En sommerdag i 1910 besøger fotograf Chr. Hansen fra Vedde købmand Birkholm i Lårup. - Klik på billedet for at se det i stor størrelse.
Lokalhistorisk Arkiv Stenlille | Hovedgaden 37, 4295 Stenlille